Perustietoa partiosta

Mitä partio on?

Partiossa toimitaan ryhmissä, jotka noudattavat partio-ohjelmaa. Tärkeää on se, että saa tehdä itse. Pienimmätkin partiolaiset osallistuvat puuhiin – vastuun antaminen nuorille on partion perusidea.

Seikkailu ja elämykset kuuluvat partioon. Terve luottamus omiin kykyihin kasvaa! Ryhmässä oppii myös, että kaikkien ei tarvitse osata kaikkea eikä ole olemassa parasta partiolaista.Partiossa opitaan käden ja mielen taitoja: Liikutaan luonnossa kävellen, hiihtäen, kiiveten, meloen ja purjehtien. Osataan antaa ensiapua tai lauletaan iltanuotiolla ja kitara soi. Tunnetaan maamerkit ja yövytään tulilla.

Partio antaa nuorille kansainvälisiä kokemuksia ja rakentaa kulttuurien välistä yhteisymmärrystä. Partiota harrastetaan paikallisyhdistyksissä eli 850 lippukunnassa ympäri Suomen. Suomessa partiolaisia on 60 000 ja koko maailmassa 38 miljoonaa.

Partio sopii kaikille, joita kiinnostaa monipuolinen ja luonnonläheinen toiminta yhdessä toisten kanssa. Meillä et jää vilttiketjuun!

Partio on kaikille avointa ja puoluepoliittisesti sitoutumatonta toimintaa.

Lisätietoa partiosta löydät esimerkiksi Suomen Partiolaisten internet-sivuilta.

Mihin ikäkauteen kuulun?

• Sudenpentu - 1-3-luokkalainen
  • Seikkailija - 4-5-luokkalainen
  • Tarpoja - 6-7-luokkalainen
  • Samoaja - 15-18-vuotias
  • Vaeltaja - 18-22-vuotias
  • Aikuinen - yli 22-vuotias

Lippukunnanjohtaja antaa lisätietoja partioon liittymisestä. Hänen yhteystietonsa ovat täällä.

Partiolaisen asu

Partiolaisen asuun kuuluu yleensä partiohuivi ja juhlallisimmissa tilaisuuksissa myös partiopaita. Partiohuivin uusi partiolainen saa lupauksenannossa, joita on esimerkiksi joulujuhlassa. Ilkan Partiolaisten huivimerkin jokainen ompelee huiviin itse. Ohjeet huivimerkkiin täällä.

Virallinen partiopaita maksaa noin 50 euroa ja sen voi tilata esimerkiksi Pohjanmaan Partiolaisilta tai partiokaupoista. Uusi partiolainen voi käyttää partiopaitana tummansinistä paitaa, esimerkiksi lippukunnan omaa college-paitaa. Lippukunnan omien paitojen tilauksia tehdään noin kerran vuodessa, joten seuraa ilmoittelua! Lippukunnan huppareita ja t-paitoja voi myös tilata lippukunnan yhteystilauksen kautta.

Partiopaitaan ommellaan merkit tietyssä järjestyksessä. Järjestyksen voi tarkistaa Suomen Partiolaisten nettisivuilta. Lippukunnan merkin, paikkakuntatunnuksen ja muutamia muita merkkejä voi ostaa joistakin lippukunnan tapahtumista, kuten joulujuhlasta.

Partioretkillä ja -leireillä pärjää mainiosti, kun ottaa mukaan hyvän makuupussin, makuualustan, hyvät säähän sopivat kengät ja lämmintä vaatetta. Kesäisin kannattaa ottaa myös sateen varalle vaatetta. Retkille ja leirille lähdettäessä johtajisto jakaa varusteluettelon, josta selviää, mitä kaikkea kannattaa ottaa mukaan.

Tälläiseltä näyttää partiopaidan vasen hiha. Ylhäältä lueteltuna siinä on: paikkakuntatunnus, lippukunnan merkki, piirin merkki, järjestötunnus ja lupausmerkit.